Kamuran Aşkar’ın açıklamasında, Zonguldak ilindeki öğretmen atamalarıyla ilgili ciddi mağduriyetlerin yaşandığına değindi. Aşkar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2024 takvimli atama duyurusu sonrasında yapılan ilçeler arası atamaların, başlangıçta öngörülen çözüm önerilerinin aksine yeni mağduriyetler yarattığını belirtti.
Eğitim Bir-Sen Zonguldak Şubesi Başkanı Kamur Aşkar,
Değerli arkadaşlar, bildiğiniz gibi 2024-2025 eğitim öğretim yılına başladığımız dönemde, Milli Eğitim Bakanlığımızın Türkiye genelinde ve ilimizde açıkladığı norm fazlası öğretmen sayıları vardı. Bu kapsamda Türkiye genelinde 84.000 öğretmen fazlalığı varken, Zonguldak’ta da dönem başında yaklaşık 800 öğretmen arkadaşımız norm fazlası durumundaydı. Milli Eğitim Bakanlığının 2024/57 sayılı genelgesi kapsamında, önce il için resen, daha sonra da ilçeler arası RESEN atamaları yapılacak duyurusu yapılmıştı. Bu duyuru yapıldığı tarihte, Eğitim Bir-Sen olarak yaptığımız basın açıklamasında, öğretmen atamalarının sorunu çözmeyeceğini, yeni mağduriyetler oluşturacağını belirtmiştik. Maalesef, Milli Eğitim Müdürlüğümüz dün ilçeler arası RESEN atamalarını yaptı ve akşam taslak metnini yayınladı. Ortaya çıkan tabloya baktığımızda, istemezdik ama iki hafta önceki açıklamamızda dikkat çektiğimiz yeni mağduriyetlerin oluştuğunu görüyoruz.
Milli Eğitim Müdürlüğümüz, daha önce yaptığı açıklamada Zonguldak’ın üç eğitim bölgesine ayrılacağını, merkez, Kilimli ve Kozlu arasında öğretmen değişimlerinin yapılacağını, aynı şekilde vadisi olarak adlandırılan Çaycuma, Gökçebey ve Devrek arasında öğretmen değişimi yapılacağını, son olarak da Ereğli bölgesinde değişim yapılacağını söylemişti. Ancak dün gece açıklanan taslak metne baktığımızda, söylenenlerden sadece üçüncü bölge, Alaplı ve Ereğli arasında öğretmen değişimi yapılmış. Bunun dışında, merkezde çalışan öğretmenler Devrek ve Çaycuma’ya gönderilmiş, örneğin Kilimli İmam Hatip Lisesi’nde çalışan bir öğretmenimiz Gökçebey Karapınar’a gönderilmiş. Takdir edersiniz ki, okullar başlamış ve aradan iki aylık bir süre geçmiş. Bu süre içinde öğretmen arkadaşlarımız yerleşmiş, evini tutmuş ve ailelerini ona göre yerleştirmişken, şimdi onlara diyoruz ki; “Norm fazlasısınız, sizi Gökçebey Karapınar’a gönderiyoruz.” Aynı şekilde, mesleki eğitimdeki arkadaşlarımıza da, “Sizi de Çaycuma ve Devrek’e gönderiyoruz,” deniyor. Oysa atasözümüz der ki, “Dere geçerken değiştirilmez.” Ama maalesef bizler, Milli Eğitim Bakanlığımız ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz, bu atasözünü tercih ederek öğretmen arkadaşlarımızı mağdur etmiştir.
Eğitim Bir-Sen olarak biz şunu söylüyoruz: Evet, toplamda baktığınızda norm kadro uygulaması sonrasında eğitim bölgeleri dışına atama yapılan arkadaşlarımızın sayısı yedi. Ama sayının kaç olduğu bizi fazla ilgilendirmiyor. Biz şunu diyoruz: Mağdur olan bir kişi de olsa, sonuçta ortada bir mağduriyet vardır. Ve bu mağduriyetin giderilmesi noktasında, biz Eğitim Bir-Sen olarak üzerimize düşen sorumluluğu alıp, bu haksızlığı dile getirmek zorundayız.
Peki, çözüm nedir? Değerli arkadaşlar, çözüm, Milli Eğitim Bakanlığımızın yayınlamış olduğu bu resen atama talebinden yaz tatiline kadar vazgeçmesidir. Şayet Milli Eğitim Bakanlığı bundan vazgeçmeyecekse, il başında, sayın Valimizin, atamalar yapılmış olsa bile görevlendirme yöntemiyle bu yedi arkadaşımızı kendi okullarında tutarak, yaz tatiline kadar mağduriyetlerini ortadan kaldırması önemli olacaktır. Bu kapsamda, il Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerini ve kaymakamlarımızı, mağdur arkadaşlarımızın mağduriyetini giderme noktasında göreve çağırıyoruz.“ dedi.