Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

”GÜNAH KEÇİSİ DEĞİLLER!”

Maden Mühendisleri Odası’ndan Amasra’daki Maden Kazasıyla İlgili Açıklama: “Maden Mühendisleri Günah Keçisi Değildir”

Maden Mühendisleri Odası'ndan Amasra'daki

Bartın’ın Amasra ilçesinde, 26 Ekim 2024 tarihinde Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş.’ye ait yeraltı kömür işletmesinde meydana gelen kazada bir maden işçisinin göçük altında kalarak hayatını kaybetmesi üzerine TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi, yazılı bir açıklama yaptı. Kazada yaşamını yitiren işçiye başsağlığı dilenen açıklamada, madencilik sektöründeki kazaların, bilimsel ve teknik önlemler alınmadıkça devam edeceğine dikkat çekildi.

Maden Mühendisleri Odası, ülkede madencilik faaliyetlerinde “sıfır kaza” hedefinin mümkün olduğunu ancak bunun için maden mevzuatının üniversiteler, sendikalar, meslek odaları ve kamu kuruluşlarının ortak görüşleri doğrultusunda yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Açıklamada, sektörün sahip olduğu akademik birikim ve teknolojik imkanlar sayesinde güvenli madencilik faaliyetlerinin sağlanabileceği ifade edildi.

Açıklamada ”Amasra’da Hattat Enerjide meydana gelen ve bir maden emekçisinin hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak dile getirmek istediğimiz başka bir gerçek daha bulunmaktadır.

Kazadan hemen sonra olay yerini inceleyen bilirkişilerin ki içlerinde sadece bir maden mühendisi olan 3 kişilik bir heyetin hazırlamış olduğu rapora dayanarak 4’ü meslektaşımız 5 kişi kelepçeli bir şekilde gözaltına alınarak tutuklanmıştır. Bilirkişi heyetindeki kişilerin sadece biri maden mühendisidir ancak yeraltı tecrübesi söz konusu değildir, diğer ikisinin ise meslekle ilgisi bulunmamaktadır. Meslekle ilgisi bulunmayan bilirkişilerin İş Güvenliği Uzmanı olması yeraltının zor ve karmaşık yapısını değerlendirmede, kazanın oluşum mekanizmasını ortaya koymada yetersiz kalacağı açıktır. Dolayısıyla bilirkişi heyeti yetersiz durumdadır. Olayda kusuru bulunan kişi ya da kişilerin elbette yargılanarak kusurları oranında ceza almaları doğaldır. Ancak meslektaşlarımız kelepçe takılarak bu adli işleme maruz kalmışlardır. Bu tür kazalarda asıl sorumluluk işverende olmasına rağmen sadece meslektaşlarımız kelepçeli olarak tutuklanmaktadır. Deliller toplanmıştır, kaçma şüphesi de bulunmamaktadır. Ülkemizde neredeyse sadece madencilik sektöründe yaşanan ölümlü kazalarda üyelerimiz tutuklanmakta bu durum diğer işkollarında ise ya nadiren ya da hiç görülmemekte eğer varsa failler tutuksuz yargılanmaktadırlar. Dolayısıyla yargı mensupları arasında da sektörde çalışan meslektaşlarımıza peşinen suçlu gözüyle bakılmaktadır.

Evet kusurlu ya da kusurlular yargılanmalıdır. Ancak suçu ispatlanana kadar herkes masumdur ilkesinden hareketle davranılmalıdır. Yeraltı kömür sektöründe çalışan meslektaşlarımız her gün yeraltına acaba bugün ne olacak korku ve endişesiyle girmektedirler. Böyle giderse ülkelerin kalkınmasına yön veren ve ülkemiz için de çok önemli olan madencilik sektöründe bu koşullarda çalışacak bir maden mühendisi bulunamayacaktır.” ifadelerine yer verildi.