Zonguldak Ziraat Odası Başkanlığı koordinatörlüğünde Tarım ve Hayvancılık platformu toplantısı yapıldı.
Zonguldak Ziraat Odası Başkanlığı tarafından il genelindeki küçük ve büyükbaş hayvancılığın sorunları ile tarım sektöründeki sorunlar masaya yatırıldı.
Zonguldak Ziraat Odası Başkanı Şerafettin Albayrak’ın işletmeciliğini yaptığı Elmaspark Restoranda yapılan toplantıya, Tarım ve Orman İl Müdürü Nihat Ağan, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, İlçe Tarım Müdürü Ergin Gök, Şube Müdürleri, Ziraat Odası il ve ilçe başkanları, Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdurrahman Vanlı ve STK temsilcileri katıldı.
Zonguldak Ziraat Odası Başkanı Şerafettin Albayrak yaptığı açılış konuşmasında, “İlimizde Tarım ve Hayvancılık alanında yetiştiricilerimize ve çiftçilerimize daha iyi imkanlar sağlamak ve sorunları oradan kaldırmak amacıyla il müdürümüz önderliğinde Tarım ve Hayvancılık örgütlerinin bir araya gelmesi ile oluşturulmuş platformdur. Dördüncüsü gerçekleşecek olan toplantımızın bu alanda önemli mesafeler kat edilmiştir. Gıda Tarım ve Hayvancılık toplantısına iştirak ettiğiniz için teşekkür ediyor hepinizi saygı ile selamlıyorum” dedi.Zonguldak Tarım ve Orman İl Müdürü Nihat Ağan da konuşmasında, “Bugün konu olarak üzerinde duracağımız en önemli hususlardan biri biliyorsunuz zirai kredilerle ilgili hususlarda yeni değişiklikler yapıldı. 1 Mayıs tarihi itibariyle yeni mevzuatta ufak değişiklikler var. Çözeceğiz. Çözemediklerimizi de bakanlığımız içinde yada farklı kurumlarda farklı şekillerde kendi işlerinde oluşturabilecekleri yapılarla birlikte gerekli yerlerde çözüm noktasında çalışmalar yapacaklar” dedi.
Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu da yaptığı konuşmada, “Bu toplantıya ben ilk defa katılıyorum. Gerçekten Gıda tarım ve hayvancılık platformu kapsamında biz de ormancılık kanalı ile orman köylülerimizi destekliyoruz” dedi.
Bayraktaroğlu, “Anayasanın 170. maddesine göre orman köylülerinin desteklenmesi, kalkındırılmasıyla ilgili görev Orman Genel Müdürlüğümüze verilmiş. Bu manada da biz her yıl Orköy kapsamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız orman köylülerinin ekonomik seviyelerinin yükseltilmesi. Gelirlerinin artırılması amacıyla biz de teşkilat olarak üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz” diyerek şunları söyledi:
“Benim buradan belirtmek istediğim orman köylülerimizin mahkemelik etmek amacıyla kredi vermiyoruz. Zaman zaman kredilerin dönüşlerinde çok sıkıntılar yaşanmakta, icralık durumları söz konusu olmakta. Yani biz orman köylülerimizle barışık ve el ele birlikte yapmaya ve birlikte çözmeye çalışıyoruz. Onları asla mahkemelik etmek gibi bir şey söz konusu değil. Biz zaten Orköy kredilerimizin yüzde yirmisi hibe geri kalanı iki yıl ödemesiz ve kredinin durumuna göre beş yıl, yedi yıl eşit taksitlerle ve faizsiz olarak destekliyoruz.
Bu gündem maddelerinden birisi 2B arazilerinin satışıyla ilgili. 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2B maddesi aynen şöyle der. 31-12-1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini kaybetmiş, tarım arazisine dönüştürülemeyecek yerler orman sınırları dışına çıkartılır. Tabi bu çalışmalar kadastro ekiplerimizce, tabu kadastro müdürlüğümüzle birlikte ortaklaşa yapılmaktadır. Bu çalışmaları, 2B çalışmalarını yaptıktan sonra orman sınırları dışına çıkardığımız araziler maliye hazine adına Milli Emlak kanalıyla satışa sunulmaktadır. Orman teşkilatımızda çıkarıldıktan sonra herhangi bir ilişkisi yoktur. Bunun haricinde yine Orman Köyü kapsamında köylerde güneş enerjisi ile ilgili biz geldiğimizden bu yana 2021 yılından bu yana güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretim panelleri kurduk. 2021 yılında genel müdürlüğümüz 136 ünitede güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretim paneli kurdu. Bunun 87 ünitesini Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü olarak biz kurduk. Ayrıca yine küçük baş büyük baş projelerle ilgili süt sığırcılığı, onun haricinde yine süt koyunculuğu gibi birçok kredi veriyoruz. Bunların geri dönüşümü olması durumunda hem o köydeki insanlarımız daha faz