Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TTK ÖZELLEŞECEK Mİ?

KİT reformu adı altında

KİT reformu adı altında birçok konu başlığı gündeme taşınıyor. 19 KİT’in içinde TTK’da var. Türkiye taşkömürü Kurumu( TTK)  1983 yılında Ereğli Kömür İşletmeleri ( EKİ) ismini bırakarak, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ismini almıştı. 1983 yılında kurum kısmen özerkleşmişti.

Bugün için kurum Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı. Kendi içinde havza geneli genel müdürlük yapısı ile yol alıyor. İçerisinde müesseseler işletme adına oluşturulmuş durumda. Yönetim kurulu başkan ve yönetim kurulu genel müdür ve genel müdür yardımcılarından oluşuyor. Çoğunluk hisse genel müdürlük üzerinde ve yükümlülüğünde.

TTK’YA TKİ MODELİ Mİ GELİYOR ?

TTK gibi Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) devlet kurumu olarak KİT’e bağlı çalışan bir yapı. TKİ linyit kömür ürerine üretim odaklı çalışıyor. Kömür sahalarının büyük çoğunluğunu özel sektöre vererek, özel sektörün ürettiği tüm kömüre de alım garantisi sağlayarak önemli bir üretimi özel satış odaklı sağlayarak, kamu olmak üzere farklı ve nitelikli bir çalışma düzeni ile satış pazarlama olarak yol alıyor. TKİ özel sektör üretim şekli, satış devlet garantisi sistemi Zonguldak için TTK için düşünülüyor mu? ‘’KİT reformu içerisinde TKİ’ ye uygulanan model üzerine, TTK ‘ya uyarılabilir mi?’’ düşünceleri hakim mi?

Zonguldak kamuoyunda bu soruların cevapları bekleniyor ve isteniliyor. Zonguldak’ta KİT reformu içerisinde neler var olduğu hala daha bilinmeyen konu başlıkları arasında.

GMİS ‘’MÜCADELEYE DEVAM’’ DİYOR

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ve yönetim kurulu üyeleri Ankara’da yaptıkları bir dizi önemli görüşmeler sonrası Zonguldak’ta tüm STK’ları ziyaret ediyor.

Ziyaretler ZTSO, Muhtarlar derneği, yerel basın ve ilin diğer dinamiklerini ziyaret etmeye devam ediyorlar. Yapılan ziyaretlerde KİT reformu ile ilgili bilgiler verilerek, TTK için gelecek durum ve konum tartışılıyor. GMİS adına KİT reformu için TTK tarafından bakıldığında bir tedirginlik hakim.

Zonguldak kamuoyu bugün için GMİS ‘in de dile getirdiği konu başlıkları ile TTK için bugünkü düzenin devam etmesi gerektiği, kamu üretimin sürdürülebilir olmasının önemi üzerinde duruyorlar. GMİS mücadeleye devam diyerek, ’’Dün olduğu gibi bugün ve yarın da mücadele azmimiz devam edecek , halkımızı da aydınlatacağız’’ sözlerini sesli ifade ediyor.

ZONGULDAK HALKI, SİYASETÇİLERDEN TTK’ YA SAHİP ÇIKILMASINI BEKLİYOR

Zonguldak il genelinde hakim görüş ise, iktidar ve muhalefet partililerin TTK için toplu halde koro şeklinde kamu maden üretiminin devamlılığını savunulması gerektiği, 180 senedir süren çalışma düzenin hayati öneme sahip olduğu vurgulanıyor. TTK sadece Zonguldak için değil, bölge ve ülke için hayati öneme sahip bir kurum olduğu vurgulanıyor. Demir ve Çelik sanayinin vazgeçilmez hammaddesinin teminini sağlayan tek kuruluş, termik santrallerin kömür atığını verebilen yegane kurum olduğunu belirtiliyor.