Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ZBEÜ’DE TÜRK-MACAR RÜZGARI ESTİ

ZBEÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yücel Namal, Sezai Karakoç Kültür Merkezi konferans salonunda, 2024 Macar Türk Kültür Yılı çerçevesinde düzenlenen “Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Yıllarında Macarlar” Sergisi ve Konferansı’nda önemli açıklamalarda bulundu.

ZBEÜ İnsan ve Toplum

Konferansa BEÜ Rektörü Prof.Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Macaristan İstanbul Kültür Ateşesi Gergö Kovacs, BEÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Yücel Namal, BEÜ öğretim üyeleri, Gençlik ve Spor İl Müdürü Hakan Yüksel, Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Zonguldak İl Dernekleri Federasyon Başkanı Necati Başar ve yönetimi, çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı.

Doç. Dr. Yücel Namal, Macar Milli Müzesi işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte, Macaristan’ın Hamburg hanedanlığına karşı başlattığı özgürlük mücadelesinin ardından yaşanan süreci anlattı. 1848-49 yıllarında Rusya’nın müdahalesiyle bastırılan bu mücadele sonucunda İmre Tökeli, Ferenc Rákóczi, Lajos Kossuth gibi Macar kahramanlarının Osmanlı Devleti’ne sığındığını belirtti.

Namal konuşmasında ”Macar milli Müzesi işbirliği ile düzenlemiş olduğumuz ”Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında Macarlar’’ etkinliğimize hoş geldiniz. Kökleri çok eski dönemlere kadar uzanan Türk Macar ilişkileri 19 yüzyılın ilk yarısından itibaren yeni bir boyut kazanmıştır. Bunda 1848-49 yıllarında Macaristan Hamburg hanedanlığının Esaretinden kurtulmak istemesi ve sonrasında ve sonrasında gerçekleştirdikleri özgürlük mücadelesi Rusya tarafından kanlı bir şekilde bastırılması sonucu Osmanlı Devleti’ne sığınan İmre Tökeli, Ferenc Rákóczi, Lajos Kossuth gibi Kahramanlara Türk topraklarının kapısı açılmıştır. Bu durum sonraki yıllarda Türk Macar ilişkilerin gelişmesine dostane bir şekilde ilerlemesine de önemli bir katkı sunmuştur. Avusturya ve Rusya’nın mültecileri talebi üzerine Sultan Abdülmecit şu ifade ile cevap vermiştir ‘’ her bir Macar için 50.000 Osmanlı kanı döker yine de iade etmem’’ demiştir. Osmanlı Devleti’ne karşı Macaristan’da derin bir sevgi ve saygı duyulmuştur. ” ifadelerine yer verdi.

Son olarak ise kürsüye çıkan ZBEÜ Rektörü Doç.Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Macar-Türk dostluklarını önemine değinerek programı düzenlenmesinde öncülük eden BEÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Yücel Namal’a ve Macaristan İstanbul Kültür Ateşesi Gergö Kovacs’a ise etkinliğe katılmasından dolayı teşekkür etti.
Program sonunda ise “Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Yıllarında Macarlar” konulu sergi gezildi.