Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Genel

Zonguldak Arıcılığı Masaya Yatırıldı

Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık Platformu, Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği’nin (ZAYBİR) ev sahipliğinde TTK Armutçuk Müessesesi Misafirhanesi’nde toplandı.

Toplantıya Tarım Oman il Müdürü Nihat Ağan, ZAYBİR Başkanı Abdurrahman Canlı, Zonguldak Ziraat Odası Başkanı Şerafettin Albayrak,Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, Devrek Ziraat Odası Başkanı Adnan Demircioğlu, Gökçebey Ziraat Odası Başkanı Dursun Adak, Ereğli Ziraat Odası Başkanı Zafer Yalman ve arı Yetiştiricileri katıldı.

Toplantıda ZAYBİR kurumsal yapısı, işleyişi ve çalışmaları hakkında bilgi paylaşımı yapıldı, Zonguldak arıcılığının dünü bu günü, Arıcılığın Tarım ve Hayvancılık ile etkileşimi. Tarım ve Hayvancılık örgütleriyle ilişkiler ve işbirliği olanakları ile Gelecek dönem hedefleri değerlendirildi.

-Bitkisel üretim sürecinde kullanılan ilaçlar aracılığı olumsuz etkiliyor-

Toplantının açılışında konuşan ZAYBiR Başkanı Abdurahman Canlı bitkisel üretim sürecinde kullanılan ilaçların arıcılığı olumsuz etkilediğini belirtti.

Zonguldak arıcılığı hakkılnda bilgi veren ZAYBİR Başkanı Abdurrahman Canlı şunları söyledi;

“Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümlerine göre kurulmuş, kuruluşunun 20. Yılını tamamlayan bir örgütüz. Merkez şube dahil üç şubede hizmet üretmeye çalışıyoruz. Yedi yüzü (700) aşkın asıl, üç yüzden fazla (300) aday üyemiz var.
Üyelerimizin gereksinimini karşılamanın yanında arıcılık sektörüne de fayda sağlamak için “iktisadi işlet” kurduk. Makine parkımızla “katı ve sıvı yem üretimi, külçe mum ve temel petek üretimi, bal paketleme ve propolis ekstraktı” çıkarma ünitemiz bulunmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ile “ana arı ve arı sütü” üretimi eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığı desteği ile “ustalık telafi programı” ve temel arıcılık eğitimi düzenledik.
Arı ürünlerinin “pasta ve tatlı” yapımında değerlendirilmesi için mutfak oluşturduk.
Alaplı ilçesi Gümeli beldemizde Batı Karadeniz Arısı Islah projesi kapsamında oluşturduğumuz “ıslah alt yapı” arılığımız var.
Devrek ilçesi Çay değirmeni beldemizde ve Ereğli ilçesi E. Sofular köyünde birer arılığımız bulunmaktadır.

Üreticilerimizin en temel gereksiniminden birisi olan ana arı üretimi konusunda “üretim izni” başvurumuzu yaptık. Önümüzdeki yıldan itibaren gereksinim duyduğumuz üretimi gerçekleştireceğiz.

Özellikle Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı desteği ile projeler yaşama geçirdik. (Kestane balımız markalaşıyor, eğitimcilerin eğitimi, sağlıklı toplum için arı gibi çalışkan kadınlar vs.)

TARIM HAYVANCILIK VE ARICILIK
Arıcılığın yapılma koşullarına ve üretilen ürünlere bakılınca, tarın ve hayvancılığın buluşma noktası olduğu görülecektir.
Orman alanları başta olmak üzere her türlü bitkisel üretim polinasyon/tozlaşma açısından arıcılığa, arıcılık da yaşam kaynağı olarak bitkisel üretime zorunlu olduğunu hepimiz biliyoruz. Hem bu günümüzü hem de geleceğimizi tehdit eden en büyük sorunun küresel iklim değişikliğinin her geçen gün ağırlaşan/kötüleşen etkisi olduğunu gözden uzak tutmamak gerektiğini aklımızdan çıkarmayalım.
Ürettiğimiz bal, polen ve propolis bitkisel üretim, arı sütü, bal mumu, apilarnil, arı zehri vs. ürünlerimiz de hayvansal üretimdir.

GELECEK HEDEFLERİMİZ/BİRLİKTE NELER YAPABİLİRİZ
Bitkisel üretim süreçlerinde kullanılan ilaçların arıcılığa olumsuz etkileri, yerel tohumlar ve bitkiler başta olmak üzere tüm kontrolü ülkemize ait üretim biçiminin yaşama geçirilmesi, hem istihdam hem de katma değer kaynağı olan üretim süreçlerinin birlikte yaşama geçirilmesi gerekiyor”

DİĞER VİDEOLAR